Hírek

18th International Microscopy Congress, Prague, Czech Republic - 2014. szeptember 7-12.

A 18th International Microscopy Congress, Prague, Czech Republic, 7-12 September, 2014 konferencián “Art in Microscopy” címmel versenyt rendeznek. A szervező bizottság a versenyre beküldött 158 kép közül 12 választott ki, amelyek részt vesznek a végső megmérettetésben. A 12 kép közül kettő a mi laboratóriumunkban készült, az 1. és 10. számú. A végső megmérettetésben a konferencia résztvevői a Life Science kategóriában az egyik képünket választották az első helyre. A mikroszkópi képet Baris Adrienn készítette és Kalácska Szilvia színezte. A sikerről az ELTE honlap is beszámolt a Hírek, rendezvények rovatában.

Fizikai Szemle - 2014. június 1.

A SEM laboratórium munkatársai összefoglaló cikket írtak a visszaszórtelektron-diffrakcióról. A cikk a Fizikai Szemlében jelenik meg, melynek első része a Fizikai Szemle júniusi számában, a második része a júliusi-augisztusi dupla számban olvasható. A dupla szám címlapján is a laboratórium által készített színezett kép látható.

5th International Students' Geological Conference (ISGC) - 2014.04.24-27

Az ELTE TTK-n szervezett nemzetközi konferencia programjában 2014. 04. 25-én a SEM laboratórium Workshop-ot tartott. Ezen a konferencia résztvevői közül 22-en vettek részt. A résztvevők a program során a SEM/FIB rendszert bemutató előadást és két esettanulmányt hallgattak meg, majd laboratórium bemutatón vettek részt.

ELTE Innovációs Nap 2014 - 2014. február 26.

Az ELTE Innovációs Nap 2014 elnevezésű konferenciát 2014. február 26-án tartották az ELTE Lágymányosi Kampusz Gömb Aulájában. A konferencián a SEM Laboratórium két poszterrel vett részt. Az egyik poszter a SEM/FIB rendszer tulajdonságait mutatja be, a másik pedig a SEM laboratórium és a Technoorg Linda Kft. együttműködése során született visszaszórt elektron diffrakciós (EBSD) eredményekről számol be.

IX. Országos Anyagtudományi Konferencia - 2013. október 16.

A SEM laboratórium három munkatársa (Havancsák Károly, Dankházi Zoltán és Kalácska Szilvia) részt vettek a IX. Országos Anyagtudományi Konferencián (Balatonkenese, október 13-15.), ahol Dankházi Zoltán szóbeli előadást tartott, Kalácska Szilvia pedig többszerzős poszterrel szerepelt. A szóbeli előadás és a poszter pdf formátumban letölthető. A poszter elnyerte a konferencia legszebb posztere címet és az ezzel járó díjat. A konferencián a Technoorg-Linda Kft is részt vett. Bemutatta az SemPrep SC-1000 berendezést, és egy prezentáció formájában a SEM laboratórium által készített mérési eredményeket és protokollokat. Ez a prezentáció is letölthető pdf formátumban.

SemPrep SC-1000 - 2013. szeptember 9.

A TTK pásztázó elektronmikroszkópos laboratóriuma olyan felszereltséggel rendelkezik, amellyel ma hazai viszonylatban a legjobb felbontású EBSD felvételek készíthetők. A Technoorg-Linda Kft termékeivel vezető pozíciót tölt be a világpiacon, eszközei a legtöbb félvezetőgyártó vállalat eszköztárában megtalálható. A cég legújabb fejlesztése nagypontosságú ionos felületpolírozást tesz lehetővé. Ilyen nagysimaságú felületek szükségesek például a pásztázó elektronmikroszkópokban a visszaszórt elektrondiffrakciós (EBSD) mérésekhez, amely mérésekkel a minták szemcseszerkezetét, a szemcsék orientációját lehet térképezni. A Technoorg Linda Kft. és SEM/FIB laboratórium közös érdekeik mentén egymásra talált és 2013. szeptember 9-én szerződést kötöttek. A szerződés keretein belül az ELTE TTK SEM/FIB laboratórium térítésmentesen hozzájut egy új fejlesztésű 65000 EUR értékű Ar ionos felület megmunkálást lehetővé tevő SemPrep SC-1000 típusú berendezéshez. A Technoorg Linda cég érdeke abban van, hogy a laboratórium felhasználói EBSD protokollokat készít a berendezéshez, illetve a próbamérések során tapasztaltakat a cég fel tudja használni a berendezés továbbfejlesztéséhez.

Az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem hallgatóinak látogatása a SEM laboratóriumban - 2013. július 11.

2013. július 11-én az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem programjának keretein belül a résztvevők egy része látogatást tett a kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp laboratóriumában. A látogatók a bemutatón megismerkedhetett a berendezés fontosabb funkcióival, valamint betekintést kaptak a készüléken folytatott munkákba és azok eredményeibe.

Nanoanyagok és Nanotechnológiák Albizottság ülése - 2013. május 23.

2013. május 23-án az MTA Technológiai Bizottságának Nanoanyagok és Nanotechnológiák Albizottsága az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszéken tartotta ülését. Az ülésen Havancsák Károly Nagyfelbontású kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp az ELTE-n: lehetőségek, eddigi eredmények címmel előadást tartott. Az ülés programja és az előadás pdf formátumban.

Archeometriai Műhely - 2013. május 9.

2013. május 9-én a régészek Archeometriai Műhely című konferenciáját az ELTE TTK-n tartották, ahol Havancsák Károly előadást tartott a kétsugaras pásztázó elektronmikroszkóp régészeti alkalmazási lehetőségeiről. Az Archeometriai Műhely programja és az előadás pdf formátumban.

Trefort Gimnázium Pályaválasztási Nap - 2013. május 8.

2013. május 8-án a Trefort Gimnázium Pályaválasztási Napot tartott. Ennek során az érettségiző tanulók egy 15 fős csoportja meglátogatta az ELTE TTK-t, ahol többek között a pásztázó elektronmikroszkópos laboratóriumban a mikroszkóp működéséről és a laboratóriumban folyó kutató tevékenységről kaptak tájékoztatót.

Eötvös Kollégium látogatás - 2012. július 24.

Az Eötvös Kollégium által szervezett Eötvös Tábor résztvevőinek egy csoportja 2012. július 24-én látogatást tett az ELTE TTK Központi Kutató és Műszer Centrum (ELTE TTK KKMC) laboratóriumaiban. A látogatás programja. A látogatás során elhangzott előadások a programpontokra kattintva letölthetők pdf formátumban.